A tot Z

A tot Z

Kies een onderwerp dat je graag wilt uitdiepen. Zet dit bovenaan je pagina. Je gaat hier het alfabet op loslaten. De A tot Z opdracht lijkt op een eenvoudige dichtvorm met de moeilijke naam ‘acrostichon’. Hierbij zet je de letters van een woord onder elkaar aan de linkerkant van je pagina. Vervolgens vul je deze letters aan tot een korte zin, een woord of een paar woorden die iets te maken hebben met het woord waarvan je de letters aan de linkerkant hebt gezet.


Schrijfopdracht

Bij deze A tot Z opdracht zet je in plaats van een woord alle letters van het alfabet onder elkaar links op je pagina. Je vult nu elke letter van het alfabet aan tot een korte zin, een woord of een paar woorden. Het gaat steeds over het onderwerp dat je gekozen hebt om uit te diepen.

Lastige letters als de C of de Y kun je daarbij fonetisch gebruiken (dus K en I). Voor de X kun je kiezen voor een woord als ‘extra’. Het heet een ‘gedicht’ maar het hoeft niet te rijmen. Alle ‘regels’ mag je aan je laars lappen, want het gaat om de inhoud.


Voorbeeld

Mijn kinderen als puber (onderwerp)

ALlebei groeien ze me boven het hoofd

Botsen met alles en iedereen

Chronisch ontevreden

Dat schijnt erbij te horen

En toch blijven het mijn schatjes

Flink zijn mama, flink zijn…

Enz.


Extra

Heb je alle letters gehad. Lees dan alles terug wat je geschreven hebt. Omcirkel een woord dat in het bijzonder je aandacht trekt of je raakt. Maak met dit woord een acrostichon, zoals bovenaan deze tekst is uitgelegd.


Het idee van het A tot Z gedicht is geïnspireerd op een opdracht uit ‘Dagboek als spiegel’ van Christine de Vries.