Haiku

HAIKU

De natuur is een prachtige inspiratiebron. Er is zoveel te zien. Er zijn niet voor niets zoveel fotografen die zich richten op de natuur. Nu legt een foto wel het beeld vast, maar de geur of wat je hoort, ruikt of voelt kan niet worden gevangen in een foto. Daarvoor is een haiku zo leuk.


Natuurgedicht

Haiku’s zijn natuurgedichten waarmee je iets kleins wat je is opgevallen vastlegt. Belangrijkste kenmerken van een haiku zijn:

•Hij bestaat uit drie regels

•Elke regel heeft een vast aantal lettergrepen (5, 7, 5)

•Hij hoeft niet te rijmen

•Hij gaat meestal over de natuur


Schrijfopdracht

Kijk uit het raam en zie een vogel op de dakrand. Loop je achtertuin in en voel de regendruppels op je hoofd of zie ze liggen op een blad. Ruik de bloesem in de struiken. De natuur is dichtbij, zelfs in de stad. Zoek iets op wat niet door mensenhanden gemaakt is. Schrijf eerst gewoon op wat je opvalt, zonder te letten op of het mooi is en zonder het aantal lettergrepen te gaan tellen. Noteer ook wat je erbij voelt.

Kies dan één ding uit waar je een haiku over wilt gaan schrijven. Hoe de druppel wegrolt, hoe de geur van de bloesem je neus binnendringt, of… vul maar in. Ga nog even verder met het verzamelen wat je opvalt, maar nu specifiek over je gekozen onderwerp. Al schrijvend krijg je soms een inval voor je haiku. Schrijf die dan wel op, maar let ook daarbij nog niet op of hij klopt. Als je dat doet verzand je namelijk makkelijk in de kritische kant van jezelf en is het moeilijker om nog onbevangen om je heen te kijken en alles te noteren wat je opvalt.


Heb je voor je gevoel genoeg verzameld, ga er dan voor zitten om de haiku te schrijven. Probeer woorden uit, schuif met zinnen en puzzel net zo lang tot hij klopt. Ben je heel tevreden met een haiku, maar blijkt hij een lettergreep te veel of te weinig te hebben, geen nood, dat heet dichterlijke vrijheid.


Meer lezen over de haiku

Meer over de haiku is te lezen in deze blog van Robin Kerkhof op Schrijven Online: een goede haiku schrijven in 7 stappen.