Lijstje

LIJSTJE

Sinds ik de cursus ‘Luisteren naar je pen’ geef, ben ik lijstjes gaan waarderen. Het is een onderdeel van de cursus en kan een snelle blik geven op hoe je ergens tegenaan kijkt. Een lijstje van dingen die je anders zou willen, een lijstje over wat je waardeert in je leven. Alsof je even je boodschappen op een rijtje zet.


Boeken met lijstjes

Ik gebruik de lijstjes voor opdrachten in het Schrijfcafé, maar ook in de kindercursussen. Kinderen vinden het prachtig. Ik lees ze een paar lijstjes voor van Lena Lijstje uit het gelijknamige boek van Francine Oomen en ze gaan enthousiast aan de slag.

Een tijdje terug las ik het boek ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet op de Beeck en kwam daarin tot mijn verrassing een paar prachtige opsommingen tegen. Eén ervan ging over waar ze allemaal een irrationele hekel aan heeft. Het lokte me uit om ook zo'n lijstje te schrijven.

Ik heb een hekel aan overdadig parfumgebruik, van mannen die het royaal over zich heen sprenkelen en met hun hoofd in een wolk van parfum lopen, maar ook van pubermeiden in de kleedkamer die na afloop van het sporten niet douchen maar een ‘parfumbad’ nemen, met meerdere meiden levert dit een cocktail van geuren op.

   Ik heb er meer, van die irrationele hekels. Aan pennen die vlekken bijvoorbeeld, dat er bij elke lus zo’n klein kloddertje inkt zit. Of aan inkt die zo diep in het papier dringt dat je de achterkant niet meer kunt beschrijven omdat je tekst daar in spiegelbeeld te lezen is. Aan fietsers op het voetpad, frisdrankflessen waarvan de dop veel te strak vast zit, de afwas doen en iemand als je het afwaswater weggooit toch nog vaat op het aanrecht zet. Aan mensen die eigenlijk geen tijd of zin hebben om met je te praten, dat niet zeggen en tijdens het praatje constant over je schouder kijken. Aan de poep van je hond opruimen en intussen in de drol van een andere hond stappen. Met een beetje pech kijkt een niet-hondenbezitter je lacherig aan, met een gezicht van ‘eigen schuld, dikke bult’, terwijl jij weet dat jij het altijd opruimt.


Eenmaal op dreef kon ik nog wel een tijdje doorgaan. Het was heerlijk om al mijn hekels eens lekker van me af te schrijven.


Schrijfopdracht

Maak nu zelf tekst waarin je een opsomming maakt. Het kan, net als bij Grietje, gaan over dingen waar je een hekel aan hebt. Maar je kunt ook kiezen voor andere onderwerpen. Denk dan aan dingen als:

•Een kleur die je mooi vindt en wat je allemaal kunt bedenken met die kleur.

•Alles wat je lekker vindt en hoeveel moeite het kost om ervan af te blijven.

•Dingen die je fijn vindt om te doen.

•Als je dit lijstje aanvult, heb je een voorraadje ideeën om een ‘tekstlijstje’ over te maken…