Luistervink

LUISTERVINK

Iedereen kent ze wel; van die mensen die ongegeneerd middenin de trein uitgebreid aan de telefoon hangen. Die zich er niet voor generen dat iedereen kan ‘meegenieten’ van de ruzie met partner of van wat er die avond gegeten gaat worden. Soms komen er onderwerpen aan bod waar ik plaatsvervangende schaamte bij voel.

Voor mij als schrijver zijn die gesprekken zo leuk! Ik probeer dan zelf in te vullen wat er aan de andere kant gezegd wordt of bedenk wat eraan vooraf is gegaan.


Schrijfopdracht

Zoek een plek op waar je zeker weet dat je (telefoon)gesprekken van anderen kunt horen. Neem plaats bij een drukke bushalte, ook al hoef je zelf niet met de bus mee. Drink een kopje thee in een druk café. Kies juist voor dat laatste plekje in die volle treincoupé. Of ga eens langs de zijlijn staan bij een voetbalwedstrijd van de f-jes of een hockeywedstrijd, zelfs al heb je zelf geen sportende kinderen.

Richt je eerst alleen op het verzamelen van input en schrijf daarvoor de flarden van gesprekken die je hoort voor jezelf op. Heb je een blaadje vol, zoek dan zo nodig een plekje op om te schrijven. Liefst nog in de sfeer van waar je de woorden hebt opgevangen. Zet je timer op maximaal een kwartier en schrijf een verhaaltje waarin je één of meer van de opgevangen zinnen gebruikt. Laat je erdoor inspireren.

Heb je een lange treinreis voor de boeg, dan is deze oefening heerlijk om te doen. De inspiratie komt vanzelf langs.


Het idee van luistervink is geïnspireerd op een opdracht uit ‘ZIN, lust in je leven door schrijven’ van Geertje Couwenberg.