Ode

ODE

In sommige huizen is het een rommeltje, met spullen die overal rondzwerven. De meeste mensen echter proberen hun huis mooi in te richten en willen niet tegen de rommel aankijken. Die spullen verdwijnen in kasten die wel mooi bij het interieur passen.

Maar wat is er lelijk aan een zeef? Met z'n prachtige gaatjes, symmetrisch geplaatst en allemaal even groot. Wat is er vervelend aan een paar sokken, als ze met z’n tweetjes mooi tot een bolletje gevouwen zijn, een la vol met gekleurde bolletjes sok. En waarom zou je eigenlijk die lelijke vaas die je op je verjaardag van je oud-tante hebt gekregen wegstoppen? Sommige dingen zijn mooi van lelijkheid.


Schrijfopdracht

Duik in een willekeurige kast in je huis en begin met het maken van een lijstje van wat er allemaal te zien is. Je kunt trouwens ook kiezen voor de schuur of de kelderbox, waar meestal veel dingen staan die je uit het oog wilt hebben.

Heb je een stuk of twintig items, kies er dan eentje uit waar je de schrijfopdracht mee doet.

Zet het voorwerp dat je normaal gesproken het liefst wegstopt even in de schijnwerpers en schrijf er een ode over. Een ode is een enthousiast lofdicht waarin je een persoon, dier of ding verheerlijkt. In jouw ode mag je het gekozen voorwerp helemaal ophemelen. Een leuk voorbeeld is een welbekend kerstliedje:


Oh, dennenboom

Oh, dennenboom

Wat zijn je takken wonderschoon

Ik heb je laatst in ’t bos zien staan

Toen zaten er nog geen kaarsjes aan

Oh, dennenboom

Oh, dennenboom

Wat zijn je takken wonderschoon.


Het idee van deze opdracht is geïnspireerd op een opdracht uit ‘Het grote schrijf-doe-boek’ van Louis Stiller.