Pakkende plek

PAKKENDE PLEK

Er is zoveel te zien om ons heen. Dingen waar we in het tempo van alledag vaak zomaar aan voorbij lopen. Alle felle kleuren van de stoffen op de markt, de miniscule steentjes en stukjes schelp waar zandstrand uit bestaat, een elfenbankje. Of zoals op de foto, een boom met een ingebouwd weiwaterbakje.


Schrijfopdracht

Ga naar een plek waar veel te zien is: de markt, het bos, een expositie, een begraafplaats, of iets dergelijks. Wandel in een flink tempo rond, tot je iets ziet wat meer dan al het andere je aandacht trekt.

Bekijk datgene waar je oog op viel heel nauwkeurig. Waarom denk je dat juist dit je deed stilstaan? Heb je een idee waarom het je raakt? Waar moest je aan denken toen je het zag?

Kijk of je een plekje kunt vinden waar je kunt zitten, zo mogelijk met zicht op je onderwerp, of misschien is het een voorwerp en kun je het  meenemen naar een plek waar je kunt zitten. Begin met schrijven aan de hand van de eerdere vragen en onderzoek al schrijvend voor jezelf waarom dit voorwerp je aandacht trok, wat erachter zit. Kijk of het lukt om daarbij vooral je gevoel te betrekken. Schrijf net zolang totdat de woorden niet meer komen, maar niet langer dan twintig minuten.

Lees je tekst terug en kijk of je er een thema in kunt ontdekken. Vat dit thema in één of twee woorden samen en gebruik dit als titel voor je tekst.