Poppenkast scenario

POPPENKAST

SCENARIO

Photo by Corrie Gramser

Heerlijk vond ik het om voor mijn kinderen poppenkast te spelen. Ze gingen volledig op in het verhaal en waren op slag vergeten dat het mama was die de poppen tot leven bracht.
Meestal improviseerde ik erop los, de reacties van mijn kinderen volgend. Deed ik een 'voorstelling' voor een groter publiek (tijdens een verjaardagsfeestje) dan maakte ik tevoren een opzetje van wat ik ongeveer wilde gaan doen, zodat ik iets op papier had staan voor als ik onverhoopt dicht zou klappen.

Probeer ook eens een poppenkast-scenario te maken. Je kunt er altijd weer van afwijken terwijl je aan het spelen bent. Is het kind er groot genoeg voor dan kun je ook samen een scenario bedenken.


Schrijfopdracht

  1. Print de lege format voor poppenkast scenario, die kun je gebruiken om vast te leggen wat je bedacht hebt.
  2. Lees eventueel eerst een kort voorbeeld van een scenario.
  3. Bedenk een thema dat je in het spel aandacht wilt geven. Dit kan van alles zijn: vakantie, ziekenhuis, alleen voelen, pesten, enzovoort
  4. Kies twee handpoppen. Kinderen zijn fantasierijk dus twee verdwaalde sokken met knopen als ogen en wat haakkatoen als haren kunnen al volstaan. Maak dan wel een paar gaten voor je duim en pink zodat je iets vast kunt pakken. Geef de poppen een naam.
  5. Bedenk eerst grofweg de verhaallijn en kies één attribuut dat daarbij goed van pas kan komen.
  6. Bepaal de startsituatie van het poppenspel. Wat is de situatie als het gordijntje opengaat?
  7. Schrijf uit wat de poppen om en om zeggen en/of doen. Wat ze doen kun je tussen haakjes zetten, dat hoef je immers niet voor te lezen.
  8. Geef het scenario als je klaar bent een titel.
  9. Hang het scenario met een knijper aan de achterkant van de poppenkast, zodat je af en toe kunt spieken. 
  10. Spelen maar!


Omdat ik een poppenkast een sta-in-de-weg vind, heb ik van stof een poppenkast-gordijn gemaakt. Met een douchestang klem ik die in de deurpost. Hierdoor kan ik overal waar een deur is poppenkast spelen.