Sleur

SLEUR

Bobbie, onze lieve witte labradoodle, moet er elke dag een paar keer uit. Dat is voor mij heel goed, zo onderbreek ik even mijn werkdag en kom ik achter mijn schrijftafel vandaan. Al heb ik er niet altijd zin in en moet ik soms de regen of de kou in, telkens merk ik dat die frisse neus me goed doet. Als ik het mezelf makkelijk maak dan loop ik het vaste rondje, doet Bobbie zijn ding en gaan we weer naar huis. Het is niet heel moeilijk om Bobbie blij te maken; door simpelweg een andere route te lopen. Hij ruikt en ziet andere dingen en ligt hij na de wandeling moe maar voldaan in zijn mand bij te komen van al die nieuwe indrukken.


Andere route lopen

In het schrijfproces raak ik makkelijk in een prettige sleur. Voor het schrijven aan mijn romans heb ik rust en regelmaat nodig. Het is voor mij belangrijk om elke morgen te gaan zitten aan mijn schrijftafel om verder te werken aan een hoofdstuk of om te redigeren. Daarmee blijf ik in contact met het verhaal en de personages die er een rol in spelen. Iedere ochtend levert een stukje resultaat op en ontstaat gaandeweg het grotere geheel.

Toch is het ook belangrijk daar regelmatig even uit te breken, de sleur te doorbreken. Even iets heel anders te gaan doen. Even net als Bobbie ‘een andere route te lopen’ om daarna vol nieuwe ideeën achter mijn bureau te gaan zitten. Wat ik zoal doe?


Voorbeelden

•Bezoekje aan de kringloopwinkel

•Een wandeling door het Pinetum Blijdenstein

•Een Pechakucha avond bijwonen

•Over de stad uitkijken vanaf de Vrolikberg

•Naar een gedichten voorlees avond

•Enzovoort

Deze uitstapjes, die niet perse veel tijd en geld hoeven te kosten, zorgen ervoor dat ik gevoed blijf met nieuwe indrukken, waardoor tijdens het schrijven de woorden blijven stromen.


Opdracht

Leg voor jezelf een lijstje aan met dingen die jij zou kunnen doen om jouw sleur te doorbreken en jezelf te voeden. Heb je al zo’n lijst? Vul je lijst dan weer eens aan en kies iets uit om vandaag te gaan doen of plan het in.


Het idee om de sleur te doorbreken is geïnspireerd op het kunstenaarsafspraakje uit ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron.