Witboek

WITBOEK

Er zijn dagen waarop mijn dagboek eerder een zwartboek genoemd kan worden. Dan verzand ik in een opsomming van klachten en heb ik kritiek op alles en iedereen.

Het doet me denken aan een opvoedingstip die ik ooit ergens las en toepaste op mijn kinderen.

Nog steeds probeer ik hem toe te passen in mijn omgang met mensen. Dat je tegenover één punt van kritiek minstens drie complimenten moet zetten. Het lukt me niet altijd, maar als ik het doe voel ik mezelf milder worden en zie ik opeens veel meer dingen die de ander goed doet. Het maakt niet uit hoe groot of klein die dingen zijn.

Op dagen dat mijn dagboek zwartgallig dreigt te worden, schrijf ik drie keer de open zin ‘Vandaag werd ik blij van…’ op en vul hem steeds aan met een antwoord. Daarmee pak ik voor mezelf een witboek momentje als tegenhanger voor mijn donkere kant.


Schrijfopdracht

Pak je schrijfboek en schrijf de open zin ‘Vandaag werd ik blij van…’ op of een andere zin waarmee jij jezelf uitlokt om iets positiefs te schrijven over je dag. Maak de zin af met twee regels tekst. Doe dit nog twee keer.

Neem een post-it papiertje en schrijf daarop diezelfde open zin en plak hem in je dagboek. Laat de post-it telkens meeverhuizen naar de bladzijde waar je met schrijven gebleven bent en probeer telkens als je gaat schrijven of geschreven hebt de zin (zo mogelijk drie keer) aan te vullen.


Het idee om voor de opdracht ‘witboek’ een startzin te gebruiken is geïnspireerd op ‘Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven’ van Wendy Smit.